Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/starthjemmeside.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/starthjemmeside.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/starthjemmeside.dk/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Lav din egen hjemmeside i Wordpress - Bliv guidet igennem hele processen - Starthjemmeside

Lav din egen hjemmeside i WordPress – Bliv guidet igennem hele processen

Hjem » Lav din egen hjemmeside » Lav din egen hjemmeside i WordPress – Bliv guidet igennem hele processen

Drømmer du om at lave din egen hjemmeside i WordPress? Mange tror at det er enormt svært at lave sin egen hjemmeside, men det er det faktisk ikke. Det kræver blot lidt gå-på-mod og en villighed til at sætte sig lidt ind i nogle ting, som faktisk ikke er så tekniske.
I denne guide vil jeg vise dig hvordan du laver en hjemmeside i WordPress. Jeg gennemgår alle aspekter og følger du den hele vejen igennem, og følger du guiden, vil du til sidst stå med din egen hjemmeside.

Du skal bruge et domæne og webhotel

For at kunne have sin helt egen hjemmeside, på sit eget domæne, kræver det at du investere i både et domæne og et webhotel. Webhotellet er den fysiske server, hvor alle dine filer bliver placeret, mens domænet er vejviseren, som peger på serveren.
Der findes et hav af webhoteller i Danmark og der er enormt mange gode at vælge mellem. Et webhotel og et .dk domæne koster typisk et par hundrede kroner om året, så det er ikke noget der sprænger de flestes budget.

Når du bestiller et webhotel, har du typisk muligheden for at købe et .dk domæne med. De danske domæner køber man typisk via en webhoteludbyder. Vi har lavet en guide til at vælge det rette domænenavn.
Når man herefter har ejet domænet i et år, betales næste fornyelse via administratoren for domænenavne, der ender på .dk: dk-hostmaster.dk. Er det udenlandske domænenavne, som f.eks. .com, betales de typisk via ens webhoteludbyder.

Det første du skal gøre er at finde et webhotel og købe dig et domæne. Der findes en masse guides på nettet som viser dig de bedste danske hostingfirmaer, så jeg vil anbefale dig at du researcher lidt.Mangler du et godt webhotel, kan du finde et billigt webhotel her.

Sådan installerer du WordPress

Når du har anskaffet dig et webhotel og et domæne, så er du klar til at installere WordPress. Mange af de danske webhoteller tilbyder en 1-click installer, hvilket betyder at du via deres administrationspanel kan trykke på en knap og så bliver WordPress automatisk installeret på dit webhotel.
Processen er lidt individuel fra hostingudbyder til hostingudbyder, hvilket gør det lidt svært at gå i dybden med hvordan du præcis skal gøre det. Fælles for dem alle er dog at det er super nemt og intuitivt og skulle du ikke kunne finde ud af det, står deres support helt sikkert klar til at hjælpe dig.

Installer WordPress manuelt

Hvis du ikke ønsker eller har mulighed for at installere WordPress via en 1-click installer, er det faktisk utroligt nemt at installere det manuelt. Det eneste det kræver, er dine server og database informationer, som medfølger, når du bestiller et webhotel og en FTP client.
Gå til https://da.wordpress.org/ og hent den seneste version ned. Pak derefter filerne ud i en mappe på eksempelvis dit skrivebord.

Derefter åbner du dit FTP program. Filezilla er ganske godt og nemt at bruge.
Indtast dine FTP oplysninger her:

tilslut ftp med filezilla og installer wordpress

Og tryk “Lyntilslut”.
Bemærk at bruger du et nykøbt .dk domæne, skal du huske at aktivere det via dk-hostmaster.dk, herefter tager det typisk et par timer, før at domænet virker. Medmindre at du har fået en intern url af dit webhotel, kan du ikke forbinde med FTP, før det virker.
Derefter vil Filezilla forbinde med din webserver og du vil højst sandsynligt få et billede som ser ud som dette:

forbundet til server

Bemærk at nede i højre hjørne er der dukket en oversigt op med en folder der hedder “public_html”.
Dette område er dit webhotel og du kan redigere/slette/kopiere fra og til dette, som en almindelig stifinder i Windows.

Ved langt de fleste webhoteller, ser det ud som overstående.

Dog vil du ved nogle kunne opleve et andet mappenavn eller lignende.
Public_html er din hovedmappe. Det er at dit domæne peger hen. Alt der ligges i mappen public_html, vil kunne tilgåes via dit domæne.
For at installere WordPress manuelt, der skal vi nu uploade de installationsfiler vi hentede fra wordpress.org. Pak filen ud og læg alt indholdet i en selvstændig mappe.

Derefter uploader du via Filezilla, alle WordPress filerne direkte til din public_html mappe.

Når alle filerne er uploadet, er du tæt på at have en kørende WordPress installation. Vi mangler bare at forbinde WordPress, med webhotellets database. Det gør du ved via browseren. Gå ind på dit domæne og du vil du blive mødt af en simpel installationsmeddelse:

installation af wordpress

Tryk på “Lad os komme i gang”.
Og udfyld alle oplysningerne på næste skærm:

udfyld oplysninger til mysql og wordpress

Typisk finder du de nødvendige oplysninger i din velkomst email fra webhotellet. Ved enkelte hosts, der kan du finde oplysningerne i kontrolpanelet. De vil typisk stå under “MySQL oplysninger”.

 

Databasenavn, brugernavn, adgangskode og database host er påkrævet. Tabelpræfiks kan du egentligt kalde hvad du vil. Det eneste du skal være opmærksom på, er ikke at kalde Tabelpræfiks det samme, hvis du ender med at have flere forskellige WordPress sider tilknyttet samme database.
Når du har udfyldt alting korrekt, klikker du blot på “send” og derefter (hvis alt går vel), vil du blive mødt af denne skærm:

succes - wordpress installation

Hvorefter du logisk nok, skal trykke på “Start installation”. Derefter får du dette skærmbillede:

de sidste oplysninger i installationen af wordpress

Her kan du først og fremmest give din side et navn (Kan ændres senere). Derefter skal du oprette et brugernavn og en adgangskode til fremtidig login og oplyse din rigtige email, så du kan få gensendt loginoplysninger fremover.

Den sidste mulighed omkring Søgemaskinesynlighed kan du klikke af, hvis du ikke ønsker Google skal indeksere dit website. Det kan måske være en god idé, hvis du ikke er klar til at vise dit indhold lige fra start af. Du har altid mulighed for at slå det fra igen.
Når du har givet din side et navn og oprettet en bruger, tryk “Installer WordPress” – og så er du faktisk færdig.
Du vil få en sidste meddelelse om at siden er opsat og det er faktisk det.

Opsæt WordPress

Når du har installeret WordPress, enten manuelt eller via en 1-click installer, vil din hjemmeside se således ud:

standard wordpress installation

Det er lidt kedeligt at se på, men det kan du hurtigt gøre noget ved.

Gå til ditdomæne.dk/wp-admin og log ind med dine brugeroplysninger:

wordpress login

Når du er logget ind, vil du blive mødt af dette skærmbillede:

backend i wordpress

 

Ved første øjekast, der kan det godt virke lidt forvirrende. Men det er nemt at administrere en WordPress side, når man lige har forstået konceptet.
De grundlæggende menupunkter bruges til dette:

  • Indlæg – Under indlæg kan du oprette nye indlæg på siden. Du kan også håndtere dine kategorier og tags.
  • Medier – Bruges til at styre billeder, videoer og andre medier, som du uploader til siden.
  • Sider – Fungere lidt som indlæg, men er typisk brugt til lidt mere statiske sider, som eksempelvis din kontaktside. Altså indhold som ikke skal figurere i dine arkiver.
  • Kommentarer – Her kan du administrere de kommentarer, som der eventuelt kommer på din side.
  • Udseende – Bruges til at ændres tema og til at manipulere med sidens udseende.
  • Plugins – Her kan du installere udvidelser til WordPress, f.eks. webshopfunktion, seo-optimeringsværktøjer, mm.
  • Brugere – Tilføj og fjern brugere fra siden og ændre deres oplysninger.
  • Værktøjer – Bruges primært til at importere og eksportere indhold.
  • Indstillinger – Her kan du ændre alle de grundlæggende indstillinger i WordPress.

Skriv dit første indlæg

Tryk på menupunktet “indlæg”:

lav dit første indlæg

Her kan du starte med at slette det testindlæg “Hej Verden!” som ligger der:

slet indlæg

Nu er du klar til at skrive din første indlæg på siden.
Tryk på “Tilføj Nyt” og du vil have mulighed for at oprette dit første indlæg. De grundlæggende indstillinger / muligheder er disse:

Når du har skrevet dit første indlæg, tryk “Udgiv”. Du kan altid slette det senere. Prøv at leg med de forskellige funktioner.

udgiv

Efter du har trykket “Udgiv” har du udgivet dit første indlæg. Det kan nu ses live på siden:

første indlæg udgivet

Ændre designet

Ens hjemmesidedesign er vigtigt. Det theme/udseende som følger med i WordPress er lidt kedeligt og de fleste ønsker nok at sætte deres eget præg på udseendet.

Medmindre du er webdesigner og ved hvordan du implementerer dit eget design, skal du nok på udkig efter at installere et færdiglavet design.

Her er en række muligheder. Du kan vælge mellem en af de tusindevis af gratis designs, eller du kan købe dig til det helt perfekte theme.

Skift til et færdiglavet design – gratis

For at installere et gratis theme/udseende, går du blot til:
Installer et gratis wordpress theme

Her kan du vælge mellem de eksisterende themes eller installerer et helt nyt.

Tryk på “Tilføj nyt”.

Nu har du adgang til de mange tusinde gratis themes, som ligger på WordPress.org:

gratis wordpress theme installering

Du kan sortere efter en lang række parametre. Når du finder et som ser interessant ud, så hold blot musen over det og tryk “Installer”.

Herefter vil dit nye theme blive installeret på dit webhotel. Når det er hentet ned, tryk på “Aktiver”:

Og så har du skiftet udseende på din side:

Det kan godt være at du skal igennem nogle stykker, før du finder et udseende du holder af. Det er selvfølgelig også begrænset af at man henter en færdigpakke ned. Men har man almindelige behov, så kan man helt sikkert finde et design som man kan lide og som passer til ens indhold.

Hvis du vil have designs af højere kvalitet, så kan du vælge at købe dig til et. Der findes rigtig mange udbydere af WordPress themes, hvor du for 20-60$ kan købe noget som er rigtigt lækkert. Eksempelvis er Themeforest meget populært.

Udvid funktionaliteten – Installer plugins

Ligesom med themes/udseende, kan du hurtigt installere plugins på din side. Plugins er udvidelser til WordPress som giver ekstra funktionalitet.

Det kan være alt muligt. F.eks. kontaktformular, statistikfunktion, webshopsystem, mv.

For at installere et nyt plugin, der går du blot til:

plugin til wordpress

Herefter kan du søge efter den funktionalitet du savner. Det virker ligesom med themes/udseende.

Når du har installeret et nyt plugin, så vil det typisk åbne for nye valgmuligheder i din sidebar i administrationen. Enten i hovedmenu, eller som et underpunkt i en eksisterende menu.

Hvordan det enkelte plugin virker, varierer meget. Vi vil dog løbende udgive artikler omkring specifikke plugins og deres opsætning. Ved de fleste plugins fra WordPress, der findes der guide og supportmulighed på wordpress.org. Hvis du går ind i plugins og klikker på “Vis detaljer”, så åbner den funktionalitet op.

support til wordpress plugin

Plugins er en super måde at udvide funktionaliteten på i WordPress. Man kan finde næsten alt i deres gratis katalog. Der er selvfølgelig også mulighed for at finde plugins som koster penge, hvis de ikke lige har det du mangler.

Konklusion

Denne guide vil løbende blive udvidet. Og vi vil løbende udgive nye artikler omkring WordPress og dets funktionalitet. Har du spørgsmål, er du meget velkommen til at stille dem i kommentarfeltet herunder.

[Total:1    Gennemsnit:4/5]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *